Αλήθεια, πόσες φορές έχεις διακόψει την κουβέντα με τον συνομιλητή σου επιλέγοντας να μείνεις αμίλητος και σκυφτός στο κινητό σου ψάχνοντας για νέες δημοσιεύσεις; Πόσες φορές σε σκούντηξαν για να σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα; Πόσες φορές, εσύ ο ίδιος, είδες τους γύρω σου αφοσιωμένους στο κινητό τους και αναρωτήθηκες πόσο ηλίθιοι είναι; Τελικά, πόσοι είναι οι ηλίθιοι και γιατί το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, έχει πλέον καμπούρα; H απάντηση είναι απλή αλλά τρομερά δύσκολη στη χώνεψή της.
Είμαστε η γενιά της καμπούρας, γιατί πολύ απλά, η στάση του σώματός μας έχει αλλάξει. Οι μύες του πάνω μέρους της πλάτης έχουν τεντωθεί, ενώ οι μπροστινοί μύες του στήθους έχουν χαλαρώσει με αποτέλεσμα ο λαιμός να κλίνει προς τα μπροστά. Ναι, το σώμα μας έχει αλλάξει -κυρίως- λόγω των smartphones. Αυτό δεν προκαλεί μόνο προβλήματα στη δομή μας αλλά και αλλαγή στον τρόπο αναπνοής, στους παλμούς, στην πίεση του αίματος που επιφέρουν με τη σειρά τους προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. Η μη σωστή αναπνοή είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας. Όταν δεν αναπνέουμε σωστά, τότε δεν λειτουργεί σωστά και το νευρικό μας σύστημα. Αν βρισκόμαστε για πολλή ώρα στη γνωστή πλέον στάση με το σαγόνι μας να ακουμπά στο στήθος μας, πολλές φορές δεν απελευθερώνονται ορμόνες όπως η ενδορφίνη και σεροτονίνη, γνωστές και ως ορμόνες ευτυχίας.
Το πιο ανησυχητικό, είναι πως τα περισσότερα κρούσματα ‚καμπούρας‘, έχουν να κάνουν με παιδιά τα οποία πάνε ακόμα σχολείο
Οι γνωστοί ως ‚Tech Necks‘ πολλαπλασιάζονται και εκτός από τoυς millennians, ακολουθούμε και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Όλο αυτό, όσο και αν δεν θελουμε να το παραδεχτούμε, έχει μετατραπεί σε επιδημία.
H σημερινή εποχή, είναι έτσι διαμορφωμένη που αν δεν χρησιμοποιείς την τεχνολογία, ή μένεις αυτοβούλως μακριά από αυτή, τότε χάνεις σημαντικά και συνδετικά κομμάτια του παζλ του σύγχρονου τρόπου επιβίωσης και ζωής. Το πρόβλημα δεν είναι η χρήση της τεχνολογίας, αφού αυτή δημιουργήθηκε για να το επιλύει, αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιείται για να λύσει το πρόβλημα. Αυτό που κάνει τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας να είναι πλέον δυσλειτουργική, είναι η λάθος χρήση της. Ίσως η μεγαλύτερη παγίδα των ‚Tech Necks‘ είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν έπρεπε να εξηγήσουμε με δύο λέξεις για ποιο λόγο γίνεται η χρήση τους, θα χρησιμοποιούσαμε τις εξής: Ναρκισσισμός και Περιέργεια. Ας είμαστε ειλικρινείς, σχεδόν όλοι έχουμε υποπέσει σε αυτά τα δύο αμαρτήματα της σύγχρονης εποχής που μας έκαναν να σκύψουμε για ώρες το κεφάλι μας στην οθόνη του κινητού ή του λάπτοπ.
Ένας βασικός λόγος στη δημιουργία καμπούρας του μισού πλανήτη, είναι επίσης η εργασία του καθενός. Όταν μιλάμε για δουλειά γραφείου, πλέον επιβάλλεται να υπάρχει μπροστά μας μια οθόνη. Όταν φεύγεις από τη δουλειά, ξέρεις πως ανά πάσα στιγμή θα λάβεις κάποιο e-mail. Είσαι εκεί, πάντα συντονισμένος ακόμα και όταν οδηγείς διότι ξέρεις και ξέρουμε πως πλέον είμαστε περικυκλωμένοι και εξ ολοκλήρου βασισμένοι στην τεχνολογία. Η μεγαλύτερη ειρωνεία, είναι πως η συγκεκριμένη εξέλιξη των smartphones ή των υπολογιστών, πραγματοποιήθηκε για τη διευκόλυνση του καταναλωτή. Πλέον, αυτή η τεχνολογία, εκτός από εθιστική, είναι και επικίνδυνη αφού η αλόγιστη και η λάθος χρήση της είναι και αυτή μέρος της καθημερινότητάς μας.
Η Ιστορία μας καταγράφει ως τους ανθρώπους με χαμηλά το κεφάλι και εμείς λειτουργούμε σαν τα άτομα που γνωρίζουν πως το τσιγάρο βλάπτει αλλά εξακολουθούν να καπνίζουν.
Πηγή: Κωνσταντίνος Δέδες, οneman.gr