Ο Γιώργος Σαμπάνης πραγματικά είναι ένα μυστήριο τρένο, πολυπράγμων, συνθέτης, ερμηνευτής, στιχουργός, ένας εκπληκτικός perfomer με ιδιαίτερες ικανότητες φωνής και ένας εκπληκτικός αθλητης που στέφθηκε 14 φορές πρωταθλητής Ελλάδας στο στίβο. Από οτι φαινεται όμως η ζωή τον θέλει γενικά “πρωταθλητή”. Άλλωστε με τον άθλητισμό γυμνάζεται το σώμα, ενώ με τη μουσική το πνεύμα.

Στη ζωή ήρθε αντιμέτωπος με νίκες, ήττες, χαρές, λύπες, εντάσεις, εκρήξεις θυμού… Όλα αυτά όμως σε πλαίσια λογικά και ανεκτά. Αυτό που δεν είναι ανεκτό για το Γιώργο Σαμπάνη είναι η έλλειψη σεβασμού, ο τυχοδιωκτισμός και η τσιγκουνιά με όλες τις εκφάνσεις της έκφρασής της. Είναι φύσει γενναιόδωρος άνθρωπος και ξέρει να εκτιμά, γιατί δεν βρήκε το δρόμο του στρωμένο με ροδοπέταλα, αλλά τον δημιούργησε και το κατάφερε με το ταλέντο και τον χαρακτήρα του. Ένα ταλέντο που έχει κερδίσει το σεβασμό και την αγάπη καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως είναι ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γιώργος Μαζωνάκης, με τους οποίους παραδέχεται πως έχει συναισθηματικό δέσιμο. Ανάμεσά τους και η Ελεάνα Βραχάλη, μία γυναίκα, κυρία με “Κ” κεφαλαίο, που εκτός από καλή του φίλη είναι και μία υπέροχη στιχουργός, ταλαντούχα, μορφωμένη και μόνιμη συνεργάτης του τα τελευταία 7 χρόνια. Το όνομά της κρύβεται πίσω από τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες. Η λίστα των ανθρώπων που εμπιστεύονται και αγαπούν αυτό τον καλλιτέχνη είναι μεγάλη και σε κάθε εμφάνισή του γίνεται κυριολεκτικά το αδιαχώρητο, αφού πάνω στην πίστα δίνει ψυχή, κατακτώντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όπως με το τελευταίο του τραγουδι „ΦΤΑΙΕΙ“ που από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του κατάφερε να γίνει νούμερο 1 στο ελληνικό YouΤube και να παραμείνει για 15 συνεχόμενες ημέρες στην κορυφή.  Δεν διστάζει να τοποθετηθεί απέναντι στο Μακεδονικό τονίζοντας πως «η Μακεδονία είναι ελληνική και στην ιστορία, και στη γλώσσα και στο ιδίωμά της. Εμείς σαν Έλληνες το γνωρίζουμε αυτό και αλίμονο αν δε το υπερασπιστούμε».

“Κανείς δεν ξέρει” είναι ο τίτλος από ένα δικό σου πολυαγαπημένο μας τραγούδι. Εσύ Γιώργο ήξερες τότε τι θα σου φέρει η ζωή;

Όχι δεν το ήξερα, αλλά πιστεύω πως αυτό που είναι ο κάθε άνθρωπος, στην ουσία, είναι και αυτό από το οποίο δεν μπορεί να γλιτώσει. Εγώ ναι μεν σπούδασα μουσικός, αλλά και στη γυμναστική ακαδημία, όμως τελικά έγινα αυτό που είμαι, αυτό που προοριζόταν να γίνω. 

Υπήρχε το καλλιτεχνικό γονίδιο στην οικογένεια;

Οι γονείς μου είναι δάσκαλοι παραδοσιακών χορών και η μουσική υπήρχε πολύ μέσα στο σπίτι, η παραδοσιακή και γενικότερα η έντεχνη. Αν και τραγουδούσαν και οι δύο καλα, κανένας τους δεν το έκανε επαγγελματικά. Εγω συνήθιζα να ακούω στο πικάπ τους δίσκους της μητέρας μου και εκείνη θεώρησε σωστό να με φέρει σε επαφή με το δημιουργικό κομμάτι της μουσικής, με αποτεέλεσμα σε ηλικία 5 ετών να με γράψει στο ωδείο. 

Σε τι ηλικία ξεκινάς να γράφεις στίχους;

Στίχους δικούς μου με ολοκληρωμένα τραγούδια, πρωτοέγραψα τελειώνοντας το δημοτικό, κάπου στην ηλικία των 12-13 ετών. Σε αυτή την ηλικία 

όμως ξεκινάω και το στίβο κάνοντας πρωταθλητισμό. 

Θυμάσαι τι σε ενέπνευσε και έγραψες το πρώτο σου τραγούδι;

Δεν θυμάμαι να σου απαντήσω, μπορώ όμως να σου πω πως γράφω βιωματικά, εμπνέομαι από όσα μου συμβαίνουν. Τα τραγούδια γράφονται από ανάγκη, από ερεθίσματα που προκαλούν μέσα μας μία δημιουργική αναταραχή, βγάζοντας συναισθήματα, είτε από το υποσυνείδητο είτε από το ενσυνείδητο.

Από πού πηγάζει η τόση ενέργεια που βγάζεις πάνω στην πίστα;

Το ζω, δίνω ψυχή σε κάθε μου εμφάνιση. Άλλωστε η μουσική χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που σκέφτεται, πράττει και αισθάνεται. Σέβομαι αυτόν που έρχεται να με δει και να με ακούσει.

Τι είδους μουσικό πολιτισμό πιστεύεις ότι έχουμε στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι ένα σταυροδρόμι, τόσο γεωγραφικά όσο και μουσικά, συνδέει την Ανατολή με τη Δύση και ακριβώς εκεί βρίσκεται και η μουσική της. Βαλκανική μεν, αλλά όχι τόσο συγκεκριμένη όπως στα υπόλοιπα Βαλκάνια. Πιστεύω ότι έχουμε πολυφωνικό πολιτισμό, γιατί σε κάθε γεωγραφικό τετράγωνο της χώρας υπάρχει και ένα διαφορετικό είδος μουσικής. Για παράδειγμα, στην Ήπειρο ακούς πεντατονικούς ρυθμούς, που είναι σαν να ακούς μπλουζ, στην Πελοπόννησο κάτι άλλο, στα νησιά μας επίσης. Ο Πλάτωνας υποστήριζε ότι η μουσική έχει ηθοπλαστική δύναμη, επιδρά στον άνθρωπο τόσο ισχυρά που φτάνει μέχρι τα βάθη της ψυχής. Πιστεύω ότι η μουσική διαμορφώνει προσωπικότητες, ελέγχει τις διαθέσεις των ανθρώπων. Αν δούμε τις μουσικές καταγραφές που ξεκίνησαν το 1900 θα προσέξουμε πολλά νέα ήδη να εξελίσσονται, όπως το λαϊκό που ήρθε μετά το ρεμπέτικο και το έντεχνο που έχει απίστευτες κλιμακώσεις. Νομίζω πως βρισκόμαστε σε μία καλή εποχή χωρίς τόσο μεγάλες διακυμάνσεις, συναισθηματικές και κοινωνικοπολιτικές και μπορούμε να φτιάξουμε μουσική πάνω σε αυτά.

Από πού είναι η  καταγωγή σου;

Γεννήθηκα στην Αθήνα, μεγάλωσα στον Ασπρόπυργο μέχρι κάποια ηλικία και τώρα ζω στην Αργυρούπολη. Κατά το ¼ είμαι Αθηναίος από τη μία πλευρά και κατά τα ¾  από την άλλη πλευρά έχω καταγωγή από Μικρά Ασία και Κρήτη. Συγκεκριμένα από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Πώς νιώθεις κάθε φορά που έρχεσαι σε επαφή με τον ελληνισμό του εξωτερικού;

Συγκινούμαι, γιατί βλέπω την ανάγκη των ανθρώπων να δουν και να ακούσουν ελληνική μουσική. Είναι εγκάρδιο κοινό, ευγενικό και γι’ αυτό πάντα τραγουδάω πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο χρόνο. Ανυπομονώ να βρεθώ μαζί σας στη Στουτγκάρδη, σε μία βραδιά που δεν θα έχει κενά!

Ο Γιώργος Σαμπάνης θα βρίσκεται 30/3/2019 στο Karl Benz Arena (Stuttgart)

TEXT Ευρώπη Σοϊλεμέ