«Ακούσας την πάλην αρχαιότατον των αθλημάτων πάντων αποφαίνοντος ως και τούνομα μαρτυρεί». Με αυτή την έκφραση του Πλούταρχου από το έργο του «Ηθικά» αντιλαμβανόμαστε πως η ελληνορωμαϊκή πάλη είναι από τα αρχαιότερα αθλήματα του κόσμου και το όνομά της υποδηλώνει την καταγωγή της. Ένας απο τους λίγους παλαιστές που ακολουθεί αυτό το άθλημα με πάθος, είναι ο Λουκάς-Αλέξανδρος Λαζογιάννης.
Είναι το μοναδικό άθλημα στον κόσμο, που έχει το όνομα της χώρας από όπου κατάγεται και είναι η πρώτη μορφή αγώνα χωρίς όπλα. Αναλύοντας τις λέξεις του ονόματος Έλλην και ρωμαλέος, διαπιστώνουμε πως από τη λέξη ρωμαλέος προκύπτει η λέξη ρώμη, δηλαδή δύναμη. Στην αρχαιότητα ξεχώριζε σαν άθλημα γιατι είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα με σκοπό την τελειοποίηση του ανθρώπου, όπως άλλωστε υποδεικνύει και το «νους υγιής εν σώματι υγιεί», γι’ αυτό και οι αρχαίοι φιλόσοφοι ήταν παλαιστές.
Ο Ιωάννης Μεταξάς είχε γράψει στο ημερολόγιό του ότι «ο καθείς ανήκει στη φυλή του και όχι εκεί που η τύχη τον έσπειρε» και αυτό ακριβώς ισχύει για τον Λουκά – Αλέξανδρο Λαζογιάννη, που μπορεί να είναι κατά το ¼ Έλληνας από την πλευρά του πατέρα του, αλλά το αγωνιστικό, πειθαρχικό και δημιουργικό πνεύμα του επαληθεύουν αυτή την έκφραση.
Μόλις 17 ετών, είναι μεγαλωμένος με γερμανικά οικογενειακά πρότυπα, όμως με μεγάλη αγάπη και από τους δύο γονείς για την Ελλάδα. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από τη Σαμοθράκη και αυτός του έμαθε να τρέφεται ελληνικά, του μιλούσε για τους ήρωες της πατρίδας και για την ελληνική ιστορία. Παρόλο που τα περισσότερα παιδιά σε νεαρή ηλικία ονειρεύονται να γίνουν ποδοσφαιριστές, ο Λουκάς-Αλέξανδρος σε ηλικία 8 ετών γνωρίζει το άθλημα της ελληνορωμαϊκής πάλης και σαγηνεύεται από τη δυναμική, την τεχνική και την καταγωγή του αθλήματος που μέχρι σήμερα εκπροσωπεί. Τα εννέα χρόνια απόλυτης υπακοής και πειθαρχίας στον προπονητή και στο στόχο του, ήταν αυτά που κατάφεραν να κατατάξουν σήμερα αυτό το λιοντάρι με την ελληνική ψυχή στη 2η θέση εφήβων στην πανγερμανική κατηγορία. Αγωνίζεται με την ισχυρή ομάδα του SG Weilimdorf Stuttgart της τρίτης κατηγορίας και παράλληλα αθλείται στην εθνική παίδων Γερμανίας και συγκαταλέγεται τεχνικά σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας.
Πάντα δίπλα του η οικογένειά του
Η πρώτη θέση είναι ο επόμενος στόχος του με την οικογένεια του να τον στηρίζει και να δίνει το παρών σε κάθε του αγώνα. Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω είναι τόσο ανήσυχος και δημιουργικός που, παράλληλα με τις επιτυχίες εντός της παλαίστρας, αριστεύει και στο σχολείο. Έχει μαθηματικό, πρακτικό μυαλό, γι’ αυτό όπως μας δήλωσε θέλει να σπουδάσει και να ασχοληθεί με την οικογενειακή τους επιχείρηση.
Βέβαια, δεν του αρέσει να επαίρεται για τις επιτυχίες του, ούτε για το πόσο πραγματικά θυσιάζεται για την επίτευξη των στόχων του. Το καθημερινό του πρόγραμμα είναι τρομερά απαιτητικό. Κάθε πρωί πριν το σχολείο, μέσα στα άγρια χαράματα, ξυπνάει για να προπονηθεί, και στη συνέχεια πηγαίνει για μάθημα, όπου στα διαλείμματα που οι περισσότεροι μαθητές απολαμβάνουν το σνακ τους χωρίς κάποιο περιορισμό, εκείνος ακολουθεί το διατροφικό του πρόγραμμα χωρίς να παρεκκλίνει.
Η επαφή του με τον ελληνισμό τον έκανε να αγαπήσει όχι μόνο την ελληνική γλώσσα και την ελληνική κουλτούρα, αλλά και τη μουσική, έχοντας έκδηλη την επιθυμία να ασχοληθεί με τις ελληνικές πενιές, επιλέγοντας σαν μουσικό όργανο το μπουζούκι. Ο Λουκάς-Αλέξανδρος τελειώνοντας τις βασικές σχολικές του υποχρεώσεις, θα πετάξει για τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ. Εκεί θα έχει μία ευκαιρία να διευρύνει τους αθλητικούς και τους μουσικούς του ορίζοντες αλλά και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς του με την πατρίδα.
Αυτό που τον στεναχωρεί είναι πως η Ολυμπιακή επιτροπή αποφάσισε, για εμπορικούς λόγους, την παραμονή της ελληνορωμαϊκής πάλης σαν Ολυμπιακό άθλημα μέχρι και το 2024. Μετέπειτα, θα αποφασιστεί εκ νέου η τύχη του αθλήματος.
TEXT Ευρώπη Σοϊλεμέ
FOTO Νικόλαος Ράδης