Ο Άγγελος Ταχτατζής είναι ορθοπεδικός, χειρουργός και αθλητίατρος. Υπερδραστήριος, προσφέρει έργο και εκτός ιατρικού ωραρίου, συμβουλεύοντας ιατρικά αθλητικές ομάδες της Στουτγκάρδης. Σε αυτό το τεύχος μας μιλά για την Οσφυαλγία, έναν βαθύ πόνο στη μέση.

Μετά το κρυολόγημα, η οσφυαλγία είναι η πιο συχνή αιτία επίσκεψης σε γιατρό. O  όρος οσφυαλγία περιγράφει τον πόνο στην οσφυϊκή χώρα, χωρίς να διευκρινίζει κάποια αιτία του προβλήματος. Έτσι λοιπόν είναι μία περιγραφή του πόνου και δε σχετίζεται με τη διάγνωσή του. 

Υπάρχουν δύο κατηγορίες:

Παθήσεις με αιτία τη σπονδυλική στήλη
Σε αυτή την κατηγορία, που είναι και η πλέον συχνή, ανήκουν οι μηχανικές αιτίες, όπως οι θλάσεις και οι τραυματισμοί στην περιοχή, η δισκοπάθεια, η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η οστεοαρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη και στις σπονδυλικές αρθρώσεις, η  σπονδυλολίσθηση, η αστάθεια, οι λοιμώξεις καθώς επίσης και οι νεοπλασίες.

Συστηματικές παθήσεις
Σε αυτή την ομάδα παθήσεων ανήκουν ασθένειες που προκαλούν συμπτώματα στην σπονδυλική στήλη. Παραδείγματα είναι οι ρευματολογικές, οι αιματολογικές, οι μεταβολικές, οι νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, καθώς επίσης άλλες παθήσεις όπως οι διαταραχές κοιλιακών οργάνων, που παρουσιάζουν αντανακλαστικό πόνο στην οσφυϊκή χώρα. Αυτά πολλές φορές δεν ανακαλύπτονται  αμέσως, και έτσι οι ασθενείς έχουν μία Οδύσσεια σε επισκέψεις γιατρών.

Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας εξαρτάται βέβαια από την αιτία. Ο γιατρός πρέπει κατά την πρώτη επίσκεψη να ξεκαθαρίσει σε ποια κατηγορία ανήκει ο συγκεκριμένος ασθενής, για να μπορεί να συνεχίσει ή να ξεκινήσει την κατάλληλη αγωγή. Εδώ χάνεται δυστυχώς πολύτιμος χρόνος. 

Α) Υπάρχουν ασθενείς που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Εδώ ανήκουν ασθενείς με ιππουριδική συνδρομή ή οι ασθενείς με καλπάζουσα μυϊκή αδυναμία.

Β) Ασθενείς με οσφυαλγία παθολογικής αιτίας όπως οι λοιμώξεις, τα παθολογικά κατάγματα, η νεόπλασια, κύρια αιτία των οποίων είναι τα κοιλιακά όργανα.  

Γ) Οι υπόλοιποι ασθενείς, που είναι και η μέγιστη πλειοψηφία, υποβάλλονται σε θεραπεία με ξεκούραση και αντιφλεγμονώδη ή μυοχαλαρωτικά φάρμακα και αναμονή χρόνου. Το 80% των ασθενών έχουν μία βελτίωση σε 7 με 10 μέρες. Στον επανέλεγχο που γίνεται περίπου σε 10 μέρες κρίνεται αν χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος, παράταση της φαρμακευτικής αγωγής ή και επιπλέον φυσικοθεραπεία. Η χρήση κορτιζόνης και άλλων ενέσεων πρέπει να συζητηθεί καλά με τον γιατρό. Άλλες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην οσφυαλγία είναι ο βελονισμός, η χρήση του κρουστικού υπερήχου και η οστεοπαθητική.

Michael Boutsakis – Dr. med. Angelos Tachtatzis · Fachärzte für Orthopädie und Unfallchirurgie in Stuttgart
Bad Cannstatt im Cannstatter Carré · Daimlerstr. 67 · 70372 Stuttgart · Tel.: 0711 569874 · Fax: 0711 5595938 · www.orthopaedikos.de · tachtatzis@orthopaedikos.de