Η Βασιλεία βρίσκεται στη Βόρεια Ελβετία και αποτελεί μέρος του τριγώνου που ακουμπά σχεδόν στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το αεροδρόμιό της είναι σε γαλλικό έδαφος και είναι από τις ελάχιστες χώρες που περνάς τα σύνορα της Ελβετίας με το τραμ και βρίσκεσαι να πίνεις καφέ σε κάποιο γαλλικό χωριό. Είναι μία φιλότεχνη πόλη, μικρή σε μέγεθος, πλούσια όμως σε ιστορία, μουσεία και αξιοθέατα τουριστικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο που στη Βασιλεία διεξάγονται οι σημαντικότερες αγοραπωλησίες έργων τέχνης του κόσμου.

Αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο μας, ξεκινήσαμε με έναν καφέ, απολαμβάνοντας φυσικά και κάποιες από τις διάσημες ελβετικές σοκολάτες, απέναντι από το Rathaus: Το κόκκινο δημαρχείο που δεσπόζει στην πλατεία Marktplatz, σημείο συνάντησης για τους περισσοτερους. Εκεί τις πρωινές ώρες υπάρχει συνήθως η υπαίθρια αγορά της πόλης, ενώ λίγο πιο πάνω κατά τη διάρκεια των εορτών στήνονται εορταστικά περίπτερα με φαγητά και ποτά αλλά και το καρουζέλ για τους μικρούς φίλους. Εδώ μιλούν όλοι γερμανικά, αλλά η γαλλική κουλτούρα και φινέτσα υπερισχύουν. Λατρέψαμε τη βόλτα δίπλα στον ποταμό Ρήνο, με τα πανέμορφα μεσαιωνικά κτίσματα που βρίσκονται αριστερά και δεξιά του. Θαυμάσαμε το Munster, τον καθεδρικό ναό της πόλης που, χρονολογείται από το 1019 και είναι χτισμένος σε γοτθικό ρυθμό από κόκκινο ψαμμίτη. Πρακτικά ο ποταμός Ρήνος χωρίζει τη Βασιλεία στα δύο, την Grossbasel στη Μεγάλη Βασιλεία και την Kleinbasel στη Μικρή Βασιλεία. Ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης είναι το στενό δρομάκι με την τοιχογραφία με όλους τους αστέρες της ροκ απέναντι απο γνωστα cafe bar της πόλης.

Βασιλεία: Πάνω από 2000 χρόνια ιστορίας
Η πόλη γενικότερα είναι ήρεμη και μικρή, με πλακόστρωτους δρόμους, μεσαιωνικά κτίρια και μπορείς σε ελάχιστο χρόνο να τη δεις. Θεωρείται από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές πόλεις, με ιστορία πάνω από 2000 χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, φιλοξενεί το μουσείο Speilseng Welten Museum με τη μεγαλύτερη συλλογή από κούκλες, κουκλόσπιτα και παιχνίδια αντίκες. Οι τιμές στα περισσότερα είδη καθημερινής χρήσης είναι τριπλάσιες από ότι σε κάποια γερμανική πόλη, όπως και οι μηνιαίες απολαβές τους. Γι‘ αυτό και οι περισσότεροι φροντίζουν να κάνουν τα ψώνια τους σε γερμανικό ή γαλλικό έδαφος και να εφοδιάζονται με τα απαραίτητα σε οικονομικότερη τιμή. Κυριακή πρωί και δε γινόταν να φύγουμε χωρίς να επισκεφτούμε τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, λίγο έξω από τη Βασιλεία, όπου συνομιλήσαμε με Έλληνες που ζουν εκεί και φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Κόλμαρ 65 χιλιόμετρα από τη Βασιλεία
Αν και είναι μία μικρή πόλη της γαλλικής επαρχίας, είναι ένα πραγματικό στολίδι που μαγέυει τους επισκέπτες του. Στη βόρεια είσοδο της πόλης, από το 2004, δεσπόζει ένα πιστό αντίγραφο του Αγάλματος της Ελευθερίας, που δόθηκε ως δώρο στους Αμερικανούς το 1886. Το Colmar είναι η γενέτειρα του γλύπτη Frenteric Bartholdi εμπνευστή και δημιουργού του αγάλματος. Η ρομαντική ατμόσφαιρα που παντρεύει τη γαλλική κουλτούρα με τη βαυαρική αρχιτεχνονική, έχουν ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε αυτή τη μικρή πόλη, που νομίζεις ότι βρίσκεσαι μέσα στις σελίδες κάποιου παραμυθιού.

Αποτελεί την „πρωτεύουσα“ των αλσατικών κρασιών, καθώς βρίσκεται πάνω στον La Route des Vins d’Alsace, δρόμο του κρασιού και δεν είναι τυχαίο που μερικά από τα καλύτερα γαλλικά κρασιά παγκοσμίου φήμης, όπως το Alsace grand cru, δημιουργούνται εκεί.


Συμβουλή μας είναι να ζήσετε αυτές τις γευσιγνωστικές εμπειρίες και να δοκιμάσετε όχι μόνο το ποιοτικό κρασί, αλλά και τις τοπικές λιχουδιές. Είναι μία άκρως γραφική και ρομαντική πόλη και αν ακολουθήσετε τα παραδοσιακά κτίριά της, θα οδηγηθείτε στη μικρή Βενετία, Petite Venice και θα θαυμάσετε τα δεκάδες κανάλια του ποταμού Λάουχ. Μία επίσκεψη στον Καθεδρικό ναό Saint Martin, αλλά και στο πιο γνωστό μουσείο της πόλης, το Musee Unterlinden, που φιλοξενεί έργα τέχνης από τον 13ο αιώνα του ζωγράφου Martin Schongauer και του γλύπτη Frenteric Bartholdi, σχεδιαστών του Αγάλματος της Ελευθερίας, μπορεί να κάνει το ταξίδι σας πιο εποικοδομητικό.

TEXT Ευρώπη ΣοÏλεμέ
Φώτο xhere.com, Νικόλαος Ράδης