Σάρωσε τα μετάλλια η Ελλάδα μας στις καλοκαιρινές αθλητικές διοργανώσεις. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Βερολίνο το καλοκαίρι, κατέκτησε την πέμπτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων, με την Κατερίνα Στεφανίδη, το Μιλτιάδη Τεντόγλου και τη Βούλα Παπαχρήστου να μας χαρίζουν χρυσά μετάλλια. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό… Η Άννα Κορακάκη στο αεροβόλο πιστόλι 10 μ. για ακόμη μία φορά ανέβασε την ελληνική σημαία στον ψηλότερο ιστό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής στην πόλη Τσανγκουόν της Νότιας Κορέας, γεγονός που της εξασφάλισε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020 στο Τόκιο. Δε θα μπορούσε όμως να λείπει από αυτή τη χρυσή ομάδα και ο Λευτέρης Πετρούνιας που κατέκτησε για 4η συνεχόμενη φορά χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στη Γλασκώβη. Ποια είναι όμως η ιστορία των «χρυσών» αθλητών μας και πώς έφτασαν ως εδώ;

Κατερίνα Στεφανίδη

Ημερομηνία Γέννησης: 4/2/1990

Τόπος Γέννησης: Αθήνα

Άθλημα: Άλμα επί κοντώ

Μετάλλια: 5 χρυσά, 2 αργυρά, 2 χάλκινα

Η βασίλισσα του επι κοντώ, η ιπτάμενη Κατερίνα Στεφανίδη έχει τονώσει πολλές φορές το αίσθημα εθνικής μας υπερηφάνιας με τις διεθνείς διακρίσεις της. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χολαργό. Ο πατέρας της, Γιώργος Στεφανίδης, έχει καταγωγή από τον Πόντο, και η μητέρα της, Ζωή Βαρέλη, από τη Μικρά Ασία και ήταν επίσης αθλητές. Η ίδια έχει αναφέρει πως στην ιδιοσυγκρασία της υπάρχουν πολλά στοιχεία που διαχρονικά χαρακτηρίζουν τους Έλληνες των αλησμόνητων πατρίδων, όπως η αγωνιστικότητα, το κουράγιο, η αισιοδοξία και η πίστη στον στόχο. ‘Εχει μία αδερφή, τη Γεωργία, η οποία είναι επίσης επικοντίστρια. Η Στεφανίδη έχει σπουδάσει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στη Νευροψυχολογία που της χάρισε τη θέση βοηθού καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Φοίνιξ στην Αριζόνα. Είναι παντρεμένη με τον επίσης αθλητή και προπονητή της Μίτσελ Κρίερ και έχουν ως βάση το Οχάιο των ΗΠΑ.

Μιλτιάδης Τεντόγλου

Ημερομηνία Γέννησης: 18/3/1998

Τόπος Γέννησης: Γρεβενά

Άθλημα: Άλμα εις μήκος

Μετάλλια: 2 χρυσά, 2 αργυρά

Σε ηλικία μόλις 20 ετών ο Μιλτιάδης Τεντόγλου κατάφερε να κάνει όλο τον κόσμο να μιλά για αυτόν, καθώς είναι ο νεότερος πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Το πάθος του ήταν το παρκούρ όπου μαζευόταν με φίλους στην πλατεία της μικρής επαρχιακής πόλης και έκαναν άλματα. Εκεί τον εντόπισε ο πρώτος προπονητής του Βαγγέλης Παπανίκος, που κατάλαβε ότι ο νεαρός διαθέτει μεγάλη αλτικότητα και τον κάλεσε να κάνει ορισμένα δοκιμαστικά άλματα στο σκάμμα του γηπέδου. Έτσι ο Μίλτος ξεκίνησε τις προπονήσεις. Ανήσυχο πνεύμα και υπερκινητικός, με τους προπονητές του να δηλώνουν ότι “έχει μεγάλο ταλέντο αλλά προσπαθούμε με το ζόρι να τον κρατήσουμε στο γήπεδο”. Τον πρώτο χρόνο πήγαινε για “πλάκα” στις προπονήσεις, όμως το ταλέντο του δεν άργησε να λάμψει. Μέσα σε διάστημα 5 ετών, με προπονητή πλέον το Γιώργο Πομάσκι, έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών, με πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 20 και το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκούς αγώνες στο άλμα εις μήκος. Αν και μετά την επιτυχία του δέχθηκε πολλές προτάσεις από αθλητικές ενώσεις, ο ίδιος προτίμησε να μείνει και να στηρίξει τη Γυμναστική Ένωση Γρεβενών που τον ανέδειξε.

Βούλα Παπαχρήστου

Ημερομηνία Γέννησης: 17/4/1989

Τόπος Γέννησης: Αθήνα

Άθλημα: Τριπλούν

Μετάλλια: 4 χρυσά, 5 χάλκινα

Η Βούλα Παπαχρήστου αποτελεί μία περίτρανη απόδειξη πώς όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, ο κόσμος όλος να χαλάσει δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχεις. Γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1989 στην Αθήνα. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό στα 9 της χρόνια με την ενόργανη γυμναστική. Δύο χρόνια αργότερα στα 11 της ασχολήθηκε με το μήκος ώσπου κατέληξε στο άθλημα που την έχει αναδείξει και δεν είναι άλλο από το τριπλούν. Το 2009 και 2011 στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης σε δυο διαδοχικές διοργανώσεις νεανίδων. Όμως, ένα ατυχές ρατσιστικό σχόλιο στο Twitter το 2012 της στέρησε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Από το 2013 εθεωρείτο αγνοούμενη από τον ελληνικό αθλητισμό, όμως ο γάμος της με τον ποδοσφαιριστή Λάζαρο Χαριτωνίδη και η γέννηση της κορούλας τους το 2014, της έδωσαν φτερά και η αγάπη της για τον αθλητισμό τη δύναμη να επιστρέψει πιο δυνατή και έτοιμη να κατακτήσει την κορυφή. Μαζί με τη γέννηση της κόρης της γεννήθηκε μία «άλλη» Παπαχρήστου, που παρόλο που έχασε πολύτιμο χρόνο από τον αθλητισμό, τα τελευταία τρία χρόνια μετρά τέσσερα μετάλλια.

Άννα Κορακάκη

Ημερομηνία Γέννησης: 8/4/1996

Τόπος Γέννησης: Δράμα

Άθλημα: Σκοποβολή

Μετάλλια: 3 χρυσά, 1 αργυρό, 1 χάλκινο

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1996 και μεγάλωσε στη Δράμα. Προπονείται και αγωνίζεται στο άθλημα της σκοποβολής από την ηλικία των 12 ετών υπό την καθοδήγηση του πατέρα της Τάσου. Έχει σπουδάσει ειδική αγωγή, ένα αντικείμενο που η ίδια επέλεξε και της αρέσει πολύ. Έχει έναν ακόμη αδερφό, το Διονύση, ο οποιός επίσης ασχολείται με τη σκοποβολή. Είναι η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια στην ίδια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και η πρώτη ελληνίδα πρωταθλήτρια σκοποβολής μετά τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα το 1912. Σύντροφός της ο Γάλλος, επίσης αθλητής σκοποβολής, Pierre Edmond Piasecki με τον οποίο λατρεύουν να κάνουν ταξίδια. Οι επιτυχίες της αναρίθμητες που την κατατάσσουν πλέον στην «αφρόκρεμα» της διεθνούς σκοποβολής. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Νότια Κορέα κατέλαβε την πρώτη θέση στο αεροβόλο 10 μ. εξασφαλίζοντας μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020 στο Τόκιο.

Λευτέρης Πετρούνιας

Ημερομηνία Γέννησης: 30/11/1990

Τόπος Γέννησης: Αθήνα

Άθλημα: Γυμαστική

Μετάλλια: 9 χρυσά, 1 χάλκινο

Ο Λευτέρης Πετρούνιας δικαιολογημένα αποκαλείται “The Lord of The Rings” αφού ουκ ολίγες φορές μας έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές στο άθλημα των κρίκων. Γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη στις 30 Νοεμβρίου 1990 και είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας. Σε ηλικία 5 ετών μπήκε πρώτη φορά σε γυμναστήριο όπου όπως δηλώνει ο ίδιος “το τραμπολίνο, το δίζυγο, τα στρώματα τα έβλεπα τότε σαν ένα μεγάλο παιδότοπο, σαν μία τεράστια παιδική χαρά”. Στην εφηβεία του έκανε την επανάστασή του και ενώ μέχρι τότε ήταν ιδιαίτερα επιμελής μαθητής σταμάτησε να διαβάζει και ανακοίνωσε στους γονείς του πως δε θέλει να ξαναπατήσει στο γυμναστήριο, με αποτέλεσμα το 2005 να σταματήσει εντελώς τη γυμναστική. Το 2007 αποφάσισε να επιστρέψει και με σκληρή δουλειά και έχοντας δίπλα του τον προπονητή του Δημήτρη Ράφτη κατάφερε την πρώτη διεθνή του επιτυχία το Σεπτέμβρη του 2010. Το 2015 πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γλασκώβης έχασε τον πατέρα του. Ήταν η πρώτη φορά που δεν τον είχε στο πλευρό του και γι’ αυτό ήταν ιδιαίτερα φορτισμένος τη στιγμή της απονομής του χρυσού μεταλλίου, το οποίο και του αφιέρωσε. Η πορεία του όλα αυτά τα χρόνια είναι λαμπρή, με πολλά χρυσά μετάλλια στο ενεργητικό του, σε Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες αθλητικές διοργανώσεις. Μόλις έξι αθλητές από το 1995 μέχρι σήμερα έχουν κατορθώσει να κατακτήσουν τέσσερα ή και περισσότερα χρυσά μετάλλια στο ίδιο όργανο και μέσα σ’ αυτούς και ο Λευτέρης Πετρούνιας. 

TEXT Γεωργία Τσιώνα