Πολλές αιτίες προκαλούν πόνο στον καρπό. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και οι τενοντίτιδες είναι οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν πόνο στον καρπό. Μια σοβαρή πάθηση όπως για παράδειγμα ένα κάταγμα πρέπει να αποκλειστεί. Μια από τις συχνότερες αιτίες είναι η υπέρχρηση ή η κακή χρήση του καρπού. Με τον όρο τενοντίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή ενός τένοντα. Οι τένοντες είναι οι ινώδεις ιστοί που συνδέουν τους μυς με τα οστά, με τον ίδιο τρόπο που κινείται μία μαριονέτα από τους σπάγκους από τους οποίους κρέμεται.

Άγγελος Ταχτατζής

Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας είναι κυρίως ο πόνος κατά μήκος της διαδρομής του πάσχοντος τένοντα, ο οποίος μπορεί να αντανακλά και προς τα πάνω σε όλο το άκρο, πόνος που προκαλείται κατά την κίνηση που εκτελεί ο συγκεκριμένος τένοντας. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ο πόνος επιμένει και κατά την ηρεμία ή και τις νυχτερινές ώρες.  Αιτία της τενοντίτιδας είναι πολλές φορές η μυϊκή υπερλειτουργία, δηλαδή όταν ο μυς δουλεύει παραπάνω από τις δυνατότητές του. Σε αυτή την περίπτωση ο τένοντας κουράζεται και δημιουργεί φλεγμονή. Mυϊκή υπερλειτουργία για παράδειγμα είναι η αύξηση ενος προγράμματος γυμναστικής, η καθημερινή μονότονη κίνηση ή και κάποια απότομη κίνηση του καρπού. Ανάλογα με την αιτία, η τενοντίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους, όπως η ακινητοποίηση με ειδικό νάρθηκα, με φαρμακευτική αγωγή, με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κρυοθεραπεία και γενικώς ακινησία. Αν όλα αυτά δε βοηθήσουν, υπάρχει και θεραπεία με διάφορες ενέσεις. 

Τέλος, συγκεκριμένοι τύποι τενοντίτιδας, όπως η τενοντίτιδα De Quervain, μπορούν να βρουν μόνιμη λύση με χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία απελευθερώνονται οι τένοντες που πάσχουν.

Michael Boutsakis – Dr. med. Angelos Tachtatzis · Fachärzte für Orthopädie und Unfallchirurgie in Stuttgart
Bad Cannstatt im Cannstatter Carré · Daimlerstr. 67 · 70372 Stuttgart · Tel.: 0711 569874 · Fax: 0711 5595938 · www.orthopaedikos.de · tachtatzis@orthopaedikos.de