Στα 51 χρόνια καριέρας έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. Το ETSI ταξίδεψε μέχρι το Ντίσελντορφ για να τη συναντήσει και να παρακολουθήσει τη μοναδική συναυλία που έδωσε μαζί με το Γιώργο Νταλάρα. Μιλήσαμε μαζί της για το τραγούδι, την πολιτική, τις κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητές της.

Γιώργος Νταλάρας & Βίκυ Λέανδρος / Ντίσελντορφ
Γιώργος Νταλάρας & Βίκυ Λέανδρος / Ντίσελντορφ © Nikolaos Radis

51 χρόνια μουσική… Φανταζόσασταν ποτέ όλο αυτό που ζήσατε και συνεχίζετε να ζείτε;

Κανείς δε μπορεί να φανταστεί μέχρι που μπορεί να φτάσει ένα όνειρο όταν ξεκινά. Κάθε ημέρα είναι κι ένα δώρο. Στα 51 χρόνια δώρων, έκανα πολλές επιτυχίες και πολλά λάθη, αλλά δεν θα άλλαζα τίποτα από όσα έζησα. Γιατί μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε. «Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα».

Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι δε γνωρίζω  τίποτα, όπως είπε και ο Σωκράτης.

Ο άνθρωπος που την ανακάλυψε, μετά από δική της επιμονή, ήταν ο Λέανδρος Παπαθανασίου, ο πατέρας της. Ένας εξαιρετικός μουσικοσυνθέτης, μια μεγάλη μορφή του διεθνούς μουσικού πενταγράμμου. Σε ηλικία δεκατριών ετών είπε το πρώτο της τραγούδι. Υπήρξε από τις ερωτικότερες φωνές και συνήθως ο πατέρας της ήταν αυτός που έγραφε τραγούδια ειδικά για τη φωνή της, όπως έγραφε και για τον Χούλιο Ιγκλέσιας, το Ντέμη Ρούσσο και τη Νάνα Μούσχουρη.

Η νοσταλγική λυγμική φωνή της, αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία για το τραγούδι, θυμίζοντάς μας μια αιώνια αθωότητα.

Είστε γυναίκα, μάνα, γιαγιά, επαγγελματίας… Ποιος είναι ο πιο δύσκολος ρόλος;

Ο πιο δύσκολος ρόλος έγκειται σε ότι σχετίζεται με τη σκηνή και το τραγούδι. Ο ρόλος της μάνας, της γιαγιάς και γενικά η οικογένεια με έκαναν καλύτερο άνθρωπο. Μέσα από την οικογένεια, που την αγαπώ με πάθος και με όλη μου την καρδιά, ανέπτυξα μεγάλες ευαισθησίες ως προς τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα και τα τελευταία 20 χρόνια έχω κάποιες μόνιμες συνεργασίες, κάνοντας κονσέρτα φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Η βοήθεια αυτή που προσφέρω σε αυτά τα παιδιά δε θα ήθελα να σταματήσει. Μου δίνει μεγάλη δύναμη και χαρά το χαμόγελο στα πρόσωπά τους.

Μπορεί να διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής της, στις καρδιές των ανθρώπων όμως παραμένει ένα κοριτσάκι. Αυτό το κοριτσάκι γίνεται εύκολα αντιληπτό αν παρακολουθήσει κάποιος μια συναυλία της. Το πάθος και η χαρά της γι‘ αυτό που κάνει είναι πασιφανή.

«Δεν θα άλλαζα τίποτα από όσα έζησα γιατί μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε»

Από πού αντλείτε όλη αυτή την ενέργεια και τη ζωντάνια που εισπράττουμε όταν σας βλέπουμε επάνω στη σκηνή;

Η κινητήριος δύναμή μου είναι το πάθος, ο έρωτας, ο δημιουργικός έρωτας που τον μοιράζομαι 51 χρόνια με τον κόσμο.

Έχετε πραγματοποιήσει όλους σας τους στόχους;

Είμαι πολύ ευγνώμων για την καριέρα μου και θα ήταν αστείο να έχω και άλλους στόχους. Αυτό που θέλω να συνεχίσω να κάνω είναι κονσέρτα σε πολλές χώρες και να έρχεται ο κόσμος να με ακούει. Τους είμαι ευγνώμων, για όλα αυτά τα χρόνια που με στηρίζουν. Δε θεωρώ τίποτα δεδομένο και αυτό είναι ένα μήνυμα που θα ήθελα να περάσω σε όλους. Στη ζωή τίποτα δεν είναι αυτονόητο, όλα κερδίζονται, θέλει δουλειά για να φτάσεις τους στόχους σου και θέλει μεγαλύτερο κόπο για να κρατηθείς εκεί.

Γιατί πιστεύετε ότι δεν έχουμε πλέον Έλληνες καλλιτέχνες που να μπορούν να κάνουν διεθνή καριέρα;

Πιστεύω ότι έχουμε, αλλά χάνονται στα μπουζούκια, προτιμούν το εύκολο χρήμα. Η διεθνής καριέρα χρειάζεται κουράγιο να βγεις έξω, να αγωνιστείς 4- 5 χρόνια μέχρι να δεις να καρποφορούν οι κόποι σου.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70  έχει κάνει τεράστιες επιτυχίες, αφήνοντας μεγάλη μουσική κληρονομιά στην παγκόσμια ιστορία. Δεν τη χαρακτηρίζουν τυχαία «γυναίκα κόσμημα» και Πρέσβειρα της ελληνικής τέχνης του πολιτισμού και της μουσικής σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Μέχρι και σήμερα η φωνή της  δεν έχει χάσει τίποτα από τη φρεσκάδα και τον ερωτισμό της.

Και παρά την πραγματικά τεράστια καριέρα της στο εξωτερικό, δηλώνει Ελληνίδα και τονίζει ότι κρατά την ελληνική παράδοση, μεταφέροντας στα παιδιά της τον πολιτισμό, την ιστορία και την ελληνική γλώσσα. Όταν της το επιτρέπει ο χρόνος μαγειρεύει κρασάτα μερακλίδικα φαγητά και η σπεσιαλιτέ της είναι ο μουσακάς που τον κάνει με ένα δικό της ιδιαίτερο τρόπο μη εκμυστηρεύσιμο.

Η πολιτική τι ρόλο έχει σήμερα στη ζωή σας;

Το κεφάλαιο της πολιτικής ναι μεν έκλεισε για μένα ως υποψήφια σε κάποια θέση, αλλά πάντα ενδιαφέρομαι για τα κοινά γιατί έχω μια γνώμη. Με ενδιαφέρει να ξέρω τι συμβαίνει στον κόσμο. Γιατί συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν και πώς μπορεί να βελτιωθεί μια κατάσταση. Κυρίως ενδιαφέρομαι για τον πολιτισμό και ότι αφορά τον καλλιτέχνη και τις δράσεις που μπορούν να γίνουν.

Η ζωή είναι ωραία λέτε σε ένα τραγούδι σας. Θα μπορούσατε αυτόν το στίχο να τον στείλετε ως μήνυμα στην καταταλαιπωρημένη Ελλάδα;

Ναι γιατί η ζωή είναι ωραία, αρκεί κάθε φορά που πέφτεις να βρίσκεις τη δύναμη να σηκώνεσαι. Θα κλάψεις, θα πληγωθείς αλλά στο τέλος θα δικαιωθείς. Ο καθένας από εμάς είναι ο πρωταγωνιστής και ο σκηνοθέτης της ζωής του… Ακόμη και σήμερα μαθαίνω και δανειζόμενη μια έκφραση του Σόλωνα θα σας πω «Γηράσκω δ‘ αεί πολλά διδασκόμενος».

Συνέντευξη Βίκυς Λέανδρος από την Ευρώπη Σοϊλεμέ του ΕΤΣΙ
Συνέντευξη Βίκυς Λέανδρος από την Ευρώπη Σοϊλεμέ του ΕΤΣΙ

TEXTΕυρώπη Σοϊλεμέ

ΦώτοΝικόλαος Ράδης