Η άρθρωση του γόνατος είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Κάθε μέρα επιβαρύνεται αρκετά και αυτό μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε φθορά. Λόγω της ανατομικής του θέσης, το γόνατο είναι πολύ ευαίσθητο σε τραυματισμό. Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για πόνο στο γόνατο. Ως άρθρωση, σχηματίζει μια ευέλικτη σύνδεση μεταξύ του μηρού, της επιγονατίδας και της κνήμης. Μπορεί να εκτελεστεί κάμψη, τέντωμα, αλλά και περιστροφές προς τα μέσα και προς τα έξω. Οι ανατομικές δομές που μπορούν να τραυματιστούν είναι, για παράδειγμα, οι χιασμένοι σύνδεσμοι, οι εξωτερικοί και οι εσωτερικοί σύνδεσμοι και οι μηνίσκοι. Επιπλέον, τα σημάδια φθοράς στην άρθρωση του γόνατος μπορεί να προκαλέσουν αρθροπάθεια στο γόνατο, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί από πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα.
Στα νεαρά άτομα, ο πόνος μπορεί να προέρχεται από κάποιο τραυματισμό, ενώ στα πιο ηλικιωμένα άτομα μπορεί να είναι σημάδι φθοράς.
Οι συνήθεις τραυματισμοί είναι η ρωγμή του χιαστού συνδέσμου, η ζημιά στο μηνίσκο, η οστεοαρθρίτιδα γόνατος, η εξάρθρωση της επιγονατίδας και τα κατάγματα οστών γύρω από το γόνατο. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και τα συμπτώματα. Οι ακριβείς σωματικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν το υπερηχογράφημα, τις ακτινογραφίες και, αν είναι απαραίτητο, τη μαγνητική τομογραφία, οδηγούν σε διάγνωση στις περισσότερες περιπτώσεις.
Εκτός από προσωρινή ξεκούραση και φάρμακα, η φυσικοθεραπεία, ο βελονισμός, η θεραπεία με ενέσεις, η θεραπεία με shockwave και η θεραπεία με επίδεσμο είναι συντηρητικά θεραπευτικά μέτρα.
Η χειρουργική επέμβαση (αρθροσκόπηση/αρθροπλαστική) είναι η θεραπεία επιλογής και σημαντικό είναι να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ του γιατρού και του ασθενούς προκειμένου να αναπτυχθεί η βέλτιστη θεραπεία για τον ασθενή.

Michael Boutsakis – Dr. med. Angelos Tachtatzis · Fachärzte für Orthopädie und Unfallchirurgie in Stuttgart
Bad Cannstatt im Cannstatter Carré · Daimlerstr. 67 · 70372 Stuttgart · Tel.:0711 569874 · Fax: 0711 5595938 · www. orthopaedikos.de · tachtatzis@ orthopaedikos.de