Βρήκα ζωή στα μαύρα τα μεσάνυχτα. Βρίσκεις άραγε; Έχουν γραφτεί τόσα πολλά τραγούδια για τα παιδιά της νύχτας… “στα σκουπίδια, έχω κάνει τα καλύτερα ταξίδια, βρήκα διαμάντια που οι άλλοι είχαν πετάξει…” μας λέει ο Βασίλης Καρράς!

Peristeris “Big G"

Τελικά όμως τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί, οι αγέλαστοι, οι πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούν αυτό που πιστεύουν; Στο άκουσμα του ονόματός τους κάποιοι τρομάζουν, στην παρουσία τους αλλάζουν δρόμο. Ποια στροφή της ζωής τους πάρθηκε λάθος και πέρασαν στην απέναντι όχθη, στην όχθη που ένα βλέμμα τους ισοδυναμεί με ξεκαθάρισμα! Το επιδίωξαν, αναγκάστηκαν ή παρασύρθηκαν;

Κανείς δεν γεννιέται με σκοπό να γίνει ο φόβος και ο τρόμος… Οι ψυχολόγοι λένε πως το περιβάλλον που μεγαλώνουμε, μπορεί να καθορίσει τον μετέπειτα χαρακτήρα μας επηρεάζοντας τις επιλογές μας. Ο ελληνικός μύθος της νύχτας της Γερμανίας, που φέρει το όνομα του πιο αγνού πουλιού, είναι ανοιχτός στις ερωτήσεις μας, απαντώντας χωρίς φόβο και με πολύ πάθος για όλα. Πήρε τον κακό το δρόμο και την άστατη ζωή, ήρθε κόντρα με το νόμο ξαφνικά ένα πρωί,​ ​μνήμες του παρελθόντος, γκρίζα ζώνη του παρόντος… και όμως, όλα από κάπου ξεκινούν. Μερικές βροχερές ώρες μαζί του, περιπλανώμενοι στα φώτα της πόλης και ζώντας μέρος της καθημερινότητάς του, ήταν αρκετές για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να μπορέσουμε να παγώσουμε το χρόνο μέσα από τις φωτογραφίες, σε εκείνα τα βράδια που οι ουρανοί ήταν ανοιχτοί και μαζί τους και ο Γιώργος Περιστέρης.

«Ανάμεσα στην
θεωρία και την πράξη
υπάρχει ο ωκεανός»

Μας περιγράφει την δύσκολη εφηβεία του, με τις έντονες τάσεις ανεξαρτησίας. Για την κόντρα που είχε με τον πατέρα του όταν ήταν μικρός, όπως και τα περισσότερα αγόρια της δικής του γενιάς. Αυτή η κόντρα ήταν ένας από τους λόγους που τον έκαναν τον πιο σκληρό στη νύχτα της Γερμανίας.​ ​Την αγάπη που πήρε από την μητέρα του, και την ήττα που γεύτηκε όταν την έχασε. Η ζωή του ένα παραμύθι, που έχει και κοκκινοσκουφίτσα αλλά και κακό λύκο!

Big GΔεκαετία του​ ​1970 σε κάποια κλινική κοντά στην πόλη Χέρενμπεργκ, γεννιέται ένα γλυκό αλλά γεροδεμένο μωρό. Από το πρώτο του κλάμα θα μπορούσε κάποιος να αναγνωρίσει μία ηγετική φυσιογνωμία, ένα πρόσωπο σταθμό στη νύχτα της πόλης που φιλοξενεί τον περισσότερο ελληνισμό πανευρωπαϊκά. Σαν παιδί υπήρξε​ ​ζωηρός. Η υπερβολική ενέργεια,​ ​σε συνδυασμό με τη φυσική δύναμη που είχε, τον οδήγησαν στον αθλητισμό και του άνοιξαν​ ​τις πόρτες της πυγμαχίας. Εκεί μέσα ηρεμούσε, ξεχνούσε,​ ​έχτιζε έναν πρωταθλητή. Τον πρωταθλητή του κικ μπ​όξινγκ που όλοι γνωρίζουμε, για την πλάκα του σηκώνει 220 κιλά στη μπάρα, έχει πολλούς αγώνες στο ενεργητικό του και τους περισσότερους κερδισμένους με νοκ ​άουτ!!

Σε ηλικία 12 ετών ξεκινάει τον αθλητισμό και στα 15 του βγάζει το πρώτο του μεροκάματο από τη νύχτα, όπου μπήκε λόγω του αθλητισμού. Στο πρόσωπό του κάποιοι είδαν τον κατάλληλο άνθρωπο για γρήγορα αποτελέσματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται ένα γεροδεμένο παλικάρι της δεκαετίας του ​’​90 να δουλεύει στην πόρτα του Perkins Park. Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά… ​Μαγαζιά, πόστα, συνεργασίες, κάποια είναι επιτρεπτά να ​γραφτούν​,​ κάποια άλλα όχι. Αρκετοί γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της ζωής του, εμείς όμως και επειδή τα γραπτά μένουν, πρέπει να παρουσιάσουμε τόσα όσα! Ας ξεκινήσουμε από τον αθλητισμό και τη μεγάλη του αγάπη.

Τι σημαίνει για εσένα ο αθλητισμός;​

«Ο αθλητισμός είναι ένα ​αποτέλεσμα του ​τρ​ιπτύχου σώμα​τος​, πνεύμα​τος και κοινωνίας. Η απελευθέρωση του νου χρειάζεται πειθαρχία για να εξελιχθεί, χαρακτήρα για να αντέξει και δουλειά για να πετύχει. Μέσα από τον αθλητισμό ελέγχεις το σώμα σου, το μυαλό και τα πάθη που βλάπτουν την υγεία. Ο αθλητισμός είναι ιστορική, συλλογική ανθρώπινη δραστηριότητα, η ευγενής άμιλλα και ο συναγωνισμός παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτόν και είναι ότι χρειάζεσαι την σήμερον ημέρα για να ​επιβιώσεις κοινωνικά.

Σε ηλικία μόλις 25 ετών και έχοντας το παρατσούκλι​ «σιδερένια γροθιά​» και ​«Big G​» κλείνει τον κύκλο των επαγγελματικών αγώνων του ​κικ μπόξινγκ με 40 νίκες και 38 νοκ άουτ στο ενεργητικό του. Έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο παγκόσμιο και την πρώτη σε ευρωπαϊκούς αγώνες.​ ​Σε κάποιον από τους αγώνες του που κέρδισε με νοκ άουτ, παλεύοντας ναι μεν για την Γερμανία αλλά με ψυχή ελληνική, προτίμησε να μην τον δείξει ως πανευρωπαϊκό Γερμανό πρωταθλητή στον αγώνα live το Eurosport, ​από το να δεχτεί να βγάλει από την πλάτη του την ελληνική σημαία. ​Όπως χαρακτηριστικά μας λέει​,​ κάποια πράγματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Μπορεί για πολλούς να είναι το κακό παιδί, αυτοί όμως που τον γνωρίζουν καλά μιλάνε για έναν άνθρωπο που ​διακρίνεται από αξίες, τιμιότητα και μπέσα.

Σιδερένια γροθιά «Big G»

Πατρίδα​… ​Θα ήθελες να ζήσεις εκεί;

Όχι δε θα ήθελα, γιατί άμα ζούσα εκεί και έβλεπα όλα αυτά τα άδικα που συμβαίνουν έχοντας στο προσκήνιο ανθρώπους πιόνια, ηθοποιούς, σίγουρα τώρα δε​ ​θα ήμουν απέναντι σου για να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη. Το γεγονός ότι δεν θεωρώ κανένα πολιτικό άξιο λόγου και σεβασμού είναι αυτό που με κάνει να μη​ν​ ασχολούμαι καθόλου με το θέμα. Είμαι Έλληνας που​ ​ζει στο εξωτερικό αλλά σέβομαι και δεν ξεχνώ την πατρίδα και την ιστορία της. Αυτό που κληρονόμησα από το ελληνικό DNA​ ​είναι η φιλοσοφία.

Πίστη​… Την έχεις, την είχες ή την έχασες;

Την είχα κάποια στιγμή​,​ την έψαξα πιο βαθ​ιά και από τότε έχουμε καλή σχέση. Πιστεύω στον Κύρι​ό μας και στο δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης που μας παραχώρησε. Έχω εξομολογηθεί, έχω κοινωνήσει κατόπιν προτροπής του πνευματικού​ μου​. Η θρησκεία είναι το δεύτερο πιο σημαντικό κομμάτι ενός Έθνους μετά τη γη του.​ ​Αποτελεί τη σύνδεση εκείνη των ανθρώπων​ ​γύρω από κοινά ήθη κι έθιμα, είναι οι παραδόσεις που συνδέουν τους ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν έναν αναπτυσσόμενο λαό.

Οικογένεια;

Έχω! 20 χρόνια με την ίδια γυναίκα, είμαι πατέρας δύο παιδιών. Πιστεύω στο θεσμό της οικογένειας, είναι το λιμάνι του κάθε φρόνιμου ή άτακτου αρσενικού. Σε αυτό το κομμάτι στάθηκα και τυχερός γιατί η γυναίκα μου είναι πολύ δυνατός και καλός άνθρωπος. Ξέρει το ρόλο της, τις ευθύνες της και ξέρει με ποιον έχει να κάνει. ​Και μόνο το γεγονός ότι με αντέχει, λέει πολλά! ​(​γέλια​)​ Ο πραγματικός ρόλος της οικογένειας λοιπόν είναι να διδάξουμε στα παιδιά μας όλα όσα διδαχθήκαμε από τη ζωή και εκείνα με τη σειρά τους να κάνουν το ίδιο στη​ ​δική τους οικογένεια. Είναι μία αλυσίδα που δεν πρέπει να σπάσει κανένας κρίκος!


Γνωρίζουμε πως είχες όλα τα φόντα να κάνεις μία καλή καριέρα στη ​Μercedes εκεί όπου έκανες τ​ην πρακτική εξάσκησή σου​. ​Τι έγινε και άλλαξες πορεία;

Είχα πολ​λή ενέργεια για να τη​ν περιορίζω​ ​πάνω από μία μηχανή και είχα αρκετό μυαλό για να αρκεστώ στο πάτημα δ​ύ​ο κουμπιών. Ήθελα​ ​το κάτι παραπάνω με ό​,​τι αυτό συνεπάγεται… ​Με κέρδισε η ζωή!

Γιατί σε σέβονται τόσο πολύ, από φόβο;

Γιατί ο λόγος μου είναι λίρα​ ​100. Αυτή ήταν από τις πιο σωστές συμβουλές που μου έδωσε ο πατέρας μου! Ο λόγος σου να είναι ανυπόγραφο συμβόλαιο. Μπορεί και από φόβο όμως, δεν έκανα και λίγα και τα περισσότερα τα έκανα δημόσια. Πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχαν όρια για εμένα, δεν είχα την αίσθηση του φόβου.

Giorgos_PeristerisΥπάρχουν νόμοι στη νύχτα;

Άγραφοι μεν, αλλά ναι υπάρχουν. Το βλέπε, άκου, σιώπα είναι ο νόμος των νόμων! Οι προδότες τιμωρούνται, γιατί τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν​,​ το ρουφιάνο ουδείς. Όπως και όσους κακομεταχειρίζονται​ ​παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι δεν​ ​αξίζουν κανένα​ν οίκτο.

Τι σε δίδαξε η απομόνωση;

Να μην εμπιστεύομαι κανέναν παρά μόνο όσους έχουν δοκιμαστεί, γιατί ουδείς αχαριστότερος του ευεργετ​ηθέντος. Η απομόνωση του μυαλού από κοσμικές μέριμνες σε κάνει να βιώσεις πρωτόγνωρα συναισθήματα. Αν έχεις την ατυχία τότε να βρεθείς και με σημαντικές απώλειες προσώπων​,​ αναγκάζεσαι να τα βρεις με τον εαυτό σου για να μην τρελαθείς. Δε μπορούσα να μιλήσω σε κανέναν,​ ​να ξεσπάσω,​ ​νόμιζαν πως χάνω το μυαλό μου..​.​ Μετά από όλο αυτό είχα άλλη φιλοσοφία ζωής!

Τι θα άλλαζες από το παρελθόν σου άμα μπορούσες;

Δε θα άλλαζα τίποτα, γιατί πάνω σε αυτό χτίστηκε αυτό που είμαι σήμερα και o τρόπος που σκέφτομαι.

Ποια ακριβώς είναι η δουλειά που κάνεις;

Ηρεμώ νευριασμένους ανθρώπους… και προσέχω τους αγχωμένους.

Έχεις εκπαιδευτεί σε κάτι;

Ναι​,​ έχω στρατιωτική εκπαίδευση σαν σωματοφύλακας με καλή γνώση χειρισμού όλων των όπλων.

Φοβάσαι κάτι;

Μετά από τρεις απόπειρες εναντίον μου,
δ​ύο πυροβολισμούς, μία με καραμπίνα, μία με πιστόλι και μία τοποθέτηση βόμβας στο αμάξι, τι έχω να φοβηθώ;!

Τι συμβουλή θα έδινες στους νέους, που​ ​νομίζουν ​ότι ​με δύο ξενύχτια και λίγο αλκοόλ κατέκτησαν τη νύχτα;

Δεν θα συμβούλευα τίποτα, γιατί πρέπει να ​ζήσουν τις εμπειρίες τους. Ο μπαγλαμάς πρέπει μόνος του να καταλάβει ότι είναι μπαγλαμάς. ​Ό,τι δεν καταλαβαίνεις με το καλό, το καταλαβαίνεις με το άγριο.​ ​Λένε όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος!

Τι διαφορές έχει η νύχτα της προηγούμενης χιλιετίας με σήμερα;

Η δική μου γενιά γνώρισε άλλη νύχτα, με ξεκάθαρους νόμους και κανόνες, υπήρχε ιεραρχία, σεβασμός και αυθεντική μαγκιά αλλά με μέτρο. Αυτό που ζούμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση, καταρχήν σπανίζουν οι αρσενικοί, δεν υπάρχει δικαιοσύνη​.​

Εσύ είσαι αρσενικό της παλιάς σχολής​.​ ​Τ​ι πιστεύεις γενικά για τη γυναίκα και τι για τον άνδρα;

Άνδρας είναι μια σύνθετη λέξη ​που για εμένα ​βγαίνει από το ΑΝ και ΔΡΑΣ​.​ ​Γιατί άμα δεν δρας δεν είσαι άνδρας!

Οι γυναίκες δεν είναι γεννημένες για ανταγωνισμό είναι για οικογένεια. Πιστεύω πως άμα η γυναίκα καψουρευτεί κάνει τα πάντα. Είστε συναισθηματικές, χρειάζεστε ασφάλεια γιατί διαφορετικά αλλάζετε διάθεση σαν τον​ ​καιρό και ακριβώς για αυτό χρειάζεται ο άνδρας που δρα! Δυστυχώς προσπαθεί με λάθος μέσα να πετύχει το σκοπό της, προσπαθεί με το σώμα και το πάθος να καταφέρει κάτι.​ ​Μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας δεν υπάρχει φιλία, γιατί ένας από τους δύο θέλει κάτι άλλο.

«Όποιος έχει την πληροφορία κερδίζει
και όποιος μιλάει πρώτος χάνει»

​​Ο Γιώργος Περιστέρης δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολη περίπτωση ανθρώπου,​ ​από όλες τις ​απόψεις. Δεν​ ​υπάρχει το συναίσθημα, κυριαρχεί η λογική και με βάση αυτή και τα δεδομένα που υπάρχουν,​ ​μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο καλό, ακόμη και να ζητήσει συγνώμη αν κρίνει ότι χρειάζεται. Μπορεί όμως και να σε κάνει να αναθεωρήσεις τη ζωή σου… Κάποιες φορές μας εξέπληξε ευχάριστα, κάποιες άλλες μας ξάφνιασε η ψυχρή λογική του. Γενικά η γεύση που μας άφησε είναι γλυκόστυφη​… Το συμπέρασμα αυτής της συνέντευξης θα γραφτεί με στίχους από ένα τραγούδι του Στράτου Διονυσίου… «Όσο υπάρχει τράπουλα, θα βγαίνουνε ρηγάδες κι όσο υπάρχουν δάσκαλοι, θα βγαίνουν μαθητάδες​»​.​

ΤΟΠ 15 ΤΟΥ «BIG G»;

1. Ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη υπάρχει ο ωκεανός

2. Όταν είμαστε δύο σε ένα δωμάτιο ο καθένας βλέπει μόνο έναν.

3. Όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει και ηθική κρίση χάνονται οι αξίες.

4. Δεν υπάρχει αγάπη άμα δεν υπάρχει όφελος.

5. Όποιος έχει το σφυρί στο χέρι, βλέπει όλα τα προβλήματα σαν καρφιά.

6. Όποιος έχει την πληροφορία κερδίζει και όποιος μιλάει πρώτος χάνει.

7. Αν βάλεις σύνορα είναι σαν να κλειδώνεις τον εαυτό σου.

8. Η ανεξαρτησία κάθε ανθρώπου κοστίζει χρήματα.

9. Η ζωή είναι δύσκολη με ωραίες στιγμές.

10. Αν δεν τα βρεις με τον εαυτό σου δεν έχεις βρει τίποτα στη ζωή.

11. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σου φέρνει γαλήνη.

12. Όλοι έχουν ταλέντα και δυνατότητες, άμα δεν τα αξιοποιήσεις προσβάλλεις το δωρητή σου.

13. Όσοι έχουν πρόβλημα μαζί σου, είναι επειδή τους δημιουργείς εσυ πρόβλημα.

14. Οικογένεια ενωμένη, ποτέ ηττημένη

15. Μόνο τα ψόφια ψάρια κολυμπάνε με το ρεύμα.

TEXTΕυρώπη Σοϊλεμέ

ΦώτοΝικόλαος Ράδης