- Διαφήμιση -
TEXT:Θάνος Μακρογαμβράκης, ΦΩΤΟ:Νικόλαος Ράδης

Στη Θεσσαλονίκη λατρεύουν τα αλμυρά και γλυκά προϊόντα, που με μεράκι ετοιμάζει μέσα στο εργαστήριό του. Στη Στουτγκάρδη, συγκεκρίμενα στο Έσλινγκεν πάλι, παραμιλούν με τις γεύσεις και την υψηλή ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί.

Σε «πρέσβη» της Ελλάδας του σήμερα τείνει να καθιερωθεί στο Έσλιγκεν, ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας Αλέξανδρος Πανόπουλος, ο οποίος με το KYANO Mediterranean bakery, μυεί τους πελάτες του στα αρώματα και τις γεύσεις της πατρίδας που τον γέννησε και τον μεγάλωσε. Ο 44χρονος μετά από μια πετυχημένη επαγγελματική πορεία στην Ελλάδα της κρίσης και έχοντας ήδη 4 επιχειρήσεις τροφίμων στο ενεργητικό του, δημιούργησε στη Στουτγκάρδη την πιο εκλεπτυσμένη boulangerie μέσα στην οποία η ποικιλία των γεύσεων, το χαμόγελο και η ευγένεια του προσωπικού έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στόχος του Αλέξανδρου Πανόπουλου είναι οι αλμύρες και γλυκές δημιουργίες που καθημερινά παρασκευάζει στο εργαστήριο του στο Φέλμπαχ, να αγαπηθούν από τον ελληνισμό της Στουτγκάρδης και να κατακτήσουν τους ουρανίσκους κάθε εθνικότητας, που ζει και εργάζεται στην όμορφη πόλη.

Πώς πήρες την απόφαση να έρθεις από την Θεσσαλονίκη στο Έσλιγκεν;

Πριν τρία χρόνια και την περίοδο των capital control στην Ελλάδα, μου είχε προτείνει ένας φίλος, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, να κάνω κάτι και στο εξωτερικό. Είχε εντυπωσιαστεί από την υψηλή ποιότητα των  προϊόντων που παρασκευάζουμε, τα υλικά που χρησιμοποιούμε, καθώς και το σέρβις. Αυτό ήταν το κίνητρο για να ξεκινήσει να ωριμάζει μέσα μου η ιδέα. Έκανα ένα ταξίδι στο πανέμορφο Έσλιγκεν όπου συναντηθήκαμε και ανακαλύψαμε μαζί, πως υπήρχε ένα κενό στην αγορά πάνω σε αυτό που εμείς πρεσβεύουμε. Η επιχείρηση μας δεν είναι ούτε φούρνος, ούτε ζαχαροπλαστείο, ούτε ice cafe, αλλά όλα αυτά μαζί σ’ ένα μαγαζί.

Γιατί όμως εδώ στη Στουτγκάρδη;

Γιατί εκτός από το γεγονός πως υπήρχε χώρος για μια επιχείρηση σαν την δική μας στην αγορά της Στουτγάρδης, για μένα ήταν πολύ σημαντικό πως πληθυσμιακά η περιοχή, απαρτίζεται από μεγάλο αριθμό Ελλήνων. Επίσης έπαιξε ρόλο και η απόσταση με την Θεσσαλονίκη που με το αεροπλάνο είναι μόλις δυο ώρες, όπου επιβάλλεται να επισκέπτομαι συχνά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Esslingen, Obertorstraße 6, 73728 Esslingen am Neckar, Tel. 0711 23037439
Stuttgart-Ost, Stuifenstraße 28, 70188 Stuttgart
www.facebook.com/Kyanobakery

Με τι ασχολείσαι επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;

Έχω σπουδάσει πολιτικός μηχανικός αλλά από το 2005, πριν την κρίση δηλαδή, ασχολήθηκα με αυτό που μου αρέσει και αγαπάω πραγματικά. Ό,τι έχει σχέση με το τρόφιμο ανακάλυψα πως με εκφράζει. Είχα ξεκινήσει μ ένα καφέ – ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην συνέχεια δημιουργήσαμε τον πρώτο παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Ένα μαγαζί που υπάρχει ακόμα στην περιοχή της Χαριλάου. Εκτός όμως από τον φούρνο, στην πόλη υπάρχουν δυο αρτο – ζαχαροπλαστεία, ένα αρτο – ζαχαροπλαστείο με delicatessen και ένα delicatessen παντοπωλείο. Εκτός από αλλαντικά και τυριά απ όλο σχεδόν τον κόσμο, στα καταστήματα «Μελίρρυτο» όπως ονομάζονται, διαθέτουμε εξειδικευμένα προϊόντα που απαιτούνται σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.

Το ψωμί μας, για το οποίο είμαστε
υπερήφανοι, είναι 100% χειροποίητο!

Πες μας για την κρίση στην Ελλάδα, πώς την έζησες εσύ;

Η αλήθεια είναι πως η δίκη μας η δουλειά, δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. Η κρίση αυτή βοήθησε σ ένα μεγάλο βαθμό, ώστε να ξεχωρίσουν οι καλοί από τους κακούς επιχειρηματίες. Εμείς ήμασταν από τους τυχερούς γιατί καταφέραμε να πείσουμε το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Η κρίση έφερε ανταγωνισμό που σημαίνει πως πρέπει συνεχώς να γίνεσαι καλύτερος.

Στη Θεσσαλονίκη «Μελίρρυτο» εδώ «KYANO» γιατί;

Πρώτον γιατί το «Μελίρρυτο» δύσκολα μπορούν να το προφέρουν οι Γερμανοί, ενώ μόνο οι Έλληνες γνωρίζουν την έννοια της λέξεως. Από την άλλη επειδή δεν είμαστε μόνο ελληνικό μαγαζί γιατί στόχος μας είναι να προβάλλουμε την Ελλάδα του σήμερα σε όλες τις εθνικότητες που ζουν στη Γερμανία, επιλέξαμε έτσι ένα ουδέτερο μεσογειακό όνομα το «KYANO», που στην Ελλάδα συμβολίζει το βαθύ πρασινομπλέ χρώμα της μεσογείου.

Τα πάντα εδώ στην επιχείρηση θυμίζουν Ελλάδα. Πιο είναι αλήθεια το concept πίσω από το KYANO;

Αυτό που θέλουμε να προσφέρουμε στον κόσμο με τη δουλειά μας, είναι ένα διαφορετικό προϊόν, μέσω της άριστης ποιότητας των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε. Όλες οι πρώτες ύλες έρχονται από την Ελλάδα είναι ότι ακριβώς χρησιμοποιούμε και στα άλλα μας καταστήματα, ενώ δουλεύομαι πάνω στις ίδιες συνταγές, την αγάπη και το σεβασμό που απαιτεί η Ελλάδα του σήμερα. Αυτό ήρθαμε να κάνουμε, να δείξουμε την Ελλάδα του σήμερα που είναι πιο ανταγωνιστική πλέον. Στην Ελλάδα υπάρχουν άριστοι επαγγελματίες σε όλους τους χώρους και εξαιρετικά προϊόντα.

Ποια είναι η διαφορά από άλλα ίδιου τύπου καταστήματα της Γερμανίας;

Η διαφορά είναι στην ποιότητα της πρώτης ύλης και στην τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει από την πολυετή εμπειρίας μας πάνω στην παραγωγή. Τα πάντα γίνονται με τον παλιό παραδοσιακό ελληνικό τρόπο. Το ψωμί μας, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, είναι 100% χειροποίητο, ενώ οι σφολιάτες και τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα ζυμώνονται στα χέρια, αφού στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας προϊόντα ποιοτικά που να θυμίζουν τις συνταγές της γιαγιάς. Εμείς δίνουμε επίσης και βάρος στη σωστή εξυπηρέτηση. Θέλουμε άτομα ευγενικά και χαμογελαστά κοντά μας, έτοιμα να εξυπηρετήσουν σωστά και υπεύθυνα.

Ποια είναι η αντίληψη σου πάνω
στα προϊόντα σας;

Σε εμάς η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά, γι’ αυτό η αντίληψή μου πάνω σε ό,τι παρασκευάζουμε είναι να τα τρώει ο άλλος χωρίς να τον λιγώνουν ή να τον φουσκώνουν. Αντιθέτως να θέλει να δοκιμάσει και τα υπόλοιπα. Οι πίτες, τα γλυκά μας και ότι άλλο προσφέρουμε φτιάχνονται πάνω σ’ αυτή την ιδέα και χαιρόμαστε ειλικρινά όταν έρχεται κόσμος και δεν ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει. Όταν ανοίξαμε οι Έλληνες εδώ, αλλά και οι Γερμανοί γνώριζαν περισσότερο και ζητούσαν μπουγάτσα. Σήμερα οι περισσότεροι που έρχονται και ξανάρχονται επιλέγουν να δοκιμάσουν και τις άλλες μας γεύσεις. Ακόμα και ο καφές μας είναι διαφορετικός αρκεί να δοκιμάσει κάποιος μια φορά. Δεν έχουμε φραπέ γιατί δεν πιστεύουμε πως είναι αυθεντικός καφές.

Για το μέλλον ετοιμάζεις κάτι επαγγελματικά;

Θέλουμε να καθιερωθούμε και η αλήθεια είναι πως ο κόσμος μας έχει μάθει και μας εμπιστεύεται. Έχουμε ήδη δεχτεί και κάποιες προτάσεις για συνεργασίες, που στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε και με κάποια άλλα καταστήματα, πάνω σ’ αυτό το κομμάτι.

Διαθέτεις ένα καλογυμνασμένο σώμα και απορώ πως συνδυάζεις τις πολλές ώρες δουλειάς με την γυμναστική; Πως το καταφέρνεις;

Ό, τι κάνουμε στη ζωή είναι θέμα ισορροπιών. Το ότι ασχολούμαστε με την ζαχαροπλαστική αυτό δεν σημαίνει πως δοκιμάζουμε συνέχεια από όλα τα γλυκά που παρασκευάζουμε. Έχω μέτρο ενώ ακολουθώ συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής.

Η ισορροπία είναι το moto της ζωής σου;

Ναι είναι το moto μου γιατί παλαιότερα είχα πολλά παραπανίσια κιλά τα οποία έπρεπε να τα χάσω για μένα πάνω απ όλα. Σήμερα πιστεύω πως τα πάντα είναι θέμα ισορροπιών.

Μαγειρεύεις;

Παλαιότερα ναι, τώρα δεν έχω χρόνο. Μου αρέσει το σπιτικό φαγητό και οι εκλεπτυσμένες γεύσεις. Μέσα στην εβδομάδα θα φάω οπωσδήποτε μια με δυο φορές όσπρια, λαδερό, θα φτιάξω ψάρι, κρέας μια φορά στις δέκα μέρες, ενώ όλα τα πιάτα μου τα συνοδεύω πάντα με σαλάτα εποχής. Όλα με ισορροπία, όπως είπα.

Τον ελεύθερο σου χρόνο πως τον περνάς;

Αν και δεν υπάρχει πολύς χρόνος, ωστόσο προσπαθώ να τον μοιράζω ανάμεσα στην οικογένεια μου, στην γυμναστική και σε κάποια ταξίδια για νέες ιδέες και ξεκούραση.

Υπάρχει κάποιος προορισμός στην Ελλάδα που αγαπάς πολύ;

Θεωρώ πως η Ελλάδα είναι πανέμορφη. Κάθε μέρος κρύβει τα δικά του όμορφα μυστικά που ο επισκέπτης καλείται να τα ανακαλύψει. Τι να πω για τις ομορφιές της Κρήτης, το εξαιρετικό τοπίο της Σαντορίνης, την ποιότητα και το σέρβις της Μυκόνου; Κάθε μέρος έχει τα δικά του. Στην Ελλάδα έχουμε τα πάντα.


KYANO: Mediterranean Bakery in Esslingen

Traditionelle Bäcker gibt es in Deutschland immer weniger. Von traditionellen griechischen Bäckereien auf deutschem Boden, kann man träumen. Falsch! Denn man muss nur in die Obertorstraße 6 nach Esslingen, direkt gegenüber dem Wolfstor gehen. Dort gibt es seit über einem halben Jahr den mediterranen Bäcker KYANO.

Alexandros selber siehts sich mittlerweile als „Botschafter“ Griechenlands. Der 44-jährige Unternehmer aus Thessaloniki hat seine Vision Wirklichkeit gemacht und das in Zeiten der Krise. Ein Gast gab ihm die Idee, das Konzept seiner bestehenden Läden in Thessaloniki, auch nach Deutschland zu bringen. Er war beeindruckt von der hohen Qualität der Süßwaren, den verwendeten Materialien, den traditionellen Aromen und dem ausgezeichneten Service denen er in den Läden begegnete. So machte Alexandros einen Ausflug in das wunderschöne Esslingen, wo er seinen Ideengeber traf und die beiden gingen gemeinsam auf die Suche nach einer passende Location. Der Rest ist Geschichte!

„Unser Geschäft ist weder eine
Bäckerei, noch eine Patisserie, noch ein Eiscafe, sondern wir sind das alles zusammen in Einem vereint”,

betont Alexandros.

Bei den verwendeten Rohstoffen legt er großen Wert auf exzellente Qualität. Alle Rohstoffe kommen aus Griechenland und sind genau die selben, die auch in Griechenland verwendet werden. Jedes einzelne Produkt dieser Gaumen-Kunststücke wird in Fellbach produziert und täglich frisch in die Filiale nach Esslingen gebracht. KYANO bedeutet auf deutsch Cyan. Denn egal wo man in Griechenland hinschaut, sieht man das cyanfarbene Meer. Und egal wo man im KYANO in Esslingen hinschaut, entdeckt man ein kleines Stück Griechenland. Überzeugen sie sich selbst von der großen Auswahl an traditionellen Produkten, wie sie selten außerhalb der Grenzen Griechenlands zu finden sind.

- Διαφήμιση -