- Διαφήμιση -
TEXT:Ευρώπη ΣοÏλεμέ, ΦΩΤΟ: Νικόλαος Ράδης

Γυναίκα κουλτούρας, άνθρωπος προσφοράς, ιδρυτικό μέλος ενός εκ των δημιουργικότερων συλλόγων της Στουτγκάρδης του “Kalimera e.V.” πρώην “Kalimera Deutschland” και από τα πρώτα άτομα που στελέχωσαν το Forum der Kulturen. Σύζυγος και μητέρα δύο ενήλικων κοριτσιών, δημιουργική προσωπικότητα, κομψή με ιδιαίτερη αγάπη στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού μέσω των μέσων που εκπροσωπεί. Τα τελευταία 13 χρόνια κινείται στην τροχιά του Forum der Kulturen και τα τελευταία 7 είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Kalimera e.V. Τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα της Άννας ξεκινούν από ένα πικαπ στο πατρικό της σπίτι, που έπαιζε τα τραγούδια ενός από τους πιο καταξιωμένους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας, του θείου της Σταύρου Κουγιουμτζή. Από αυτό το πικάπ ακούει από μικρό κορίτσι μελωδίες αξέχαστες που τη στιγματίζουν.  Αυτός είναι και ένας λόγος που προτείνει και προωθεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα, χτίζοντας γέφυρες πολιτισμού. Η ανησυχία του χαρακτήρα της την οδηγεί στην πρώτη ενασχόληση της με τα κοινά, που έρχεται μέσα από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο της κόρης της. Αργοτερα, μια επίσκεψη σε μια από τις εκδηλώσεις του Forum der Kulturen θα της ξυπνήσει επιθυμίες για κάτι νέο. Οι εκδηλώσεις που προβάλλονται προωθώντας τους πολιτισμούς του κόσμου τη μαγεύει! Θέλει να γίνει μέλος αυτού και το καταφέρνει. Αφήνει το αρχικό επάγγελμά της, που σχετιζόταν με το εμπόριο και αναλαμβάνει, 13 χρόνια πριν, να προσφέρει με τα μέσα που εκπροσωπεί στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού.  Διαθέτει τη γοητεία της Θεσσαλονικιάς από τη μαμά της και το Μανιάτικο πείσμα από τον μπαμπά της. Συνεντεύξεις της έχουν φιλοξενηθεί σε πολλά Ελληνογερμανικά μέσα, τονίζοντας κάθε φορά πως «οι τέχνες και ο πολιτισμός ενώνουν λαούς και κράτη και μέσα από αυτά γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι μαθαίνοντας να ζούμε χωρίς διακρίσεις». Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της μας έδωσε τη δυνατότητα να μάθουμε λεπτομέρειες για τις προσπάθειές της και ειδικότερα, πως προβάλλονται εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας στα πολιτιστικά κέντρα του δήμου της Στουτγκάρδης, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως καταγωγής, να τις επισκεφτούν.

Οι τέχνες και ο πολιτισμός
ενώνουν λαούς και κράτη,
μέσα από αυτά γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι μαθαίνοντας
να ζούμε χωρίς διακρίσεις

Ο ρόλος του Kalimera e.V.

Δημιουργήθηκε το 2010 με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την υπογραφή των πρώτων διακρατικών συμβάσεων εργασίας το 1960. Εμπνευστές και δημιουργοί αυτού του συλλόγου ήταν μία ομάδα 5 ανθρώπων, της Άννας Κοκτσίδου, της Άννας Ιωαννίδου, της Άννας Λαμπρινάκου, του Δημήτρη Γιανναδάκη και της Ιωάννας Ζιώγαλα-Ηeimann, που υπό την αιγίδα του Forum der Kulturen, αποφάσισαν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ενημερώσουν σχετικά με το πώς ήρθαν οι Έλληνες στη Στουτγκάρδη και πώς έχουν εξελιχθεί σήμερα. Μέσα από μία σειρά πετυχημένων εκδηλώσεων κατάφεραν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτή τη χώρα. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από «Kalimera Deutschland» μετονόμασαν το σύλλογο σε «Kalimera e.V.». Ο ρόλος τους είναι να προβάλλουν το καινούργιο, το μοντέρνο, από τα μάτια νέων δημιουργών, όπως π.χ. σκηνοθέτες που βραβεύονται για τις ταινίες τους στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι τους ζητήθηκε από  το πολιτιστικό γραφειο (Kulturamt) του Φέλμπαχ να διοργανώσουν το καλοκαιρινό φεστιβάλ το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα και στην Ιταλία και το πραγματοποίησαν με τεράστια επιτυχία.

Για επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του «Kalimera», να ενημερώνεστε και να παρακολουθείτε τις δραστηριότητές τους.

- Διαφήμιση -