Γραμμές, χρώματα και σύμβολα: Τι κρύβεται πίσω από τη σημαία κάθε χώρας;

1919

Ο Sheldon Cooper, ο γνωστός χαρακτήρας της σειράς The Big Bang Theory είναι γνωστός για την αγάπη που έχει στις σημαίες. Φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι και ο μόνος αν κρίνουμε από το εγχείρημα Flag Stories που δημιουργήθηκε από την ομάδα Ferdio, η οποία, όπως αναφέρει μέσα στην ιστοσελίδα, της αρέσουν τόσο πολύ οι σημαίες που αποφάσισαν να μάθουν όσα περισσότερα πράγματα μπορούν για εκείνες και να τα μοιραστούν με το κοινό.

Το μέγεθος μετράει
Δεν έχουν όλες οι σημαίες το ίδιο μέγεθος, αν και οι περισσότερες έχουν αναλογία 2:3, με το 1:2 να ακολουθεί. Επιπλέον κάθε αποικία χρησιμοποιούσε τις ίδιες διαστάσεις με την αποικιοκρατική χώρα.

Τα στοιχεία
Όπως αναφέρει και το Condé Nast Traveler, ακόμα κι αν δεν προσέχατε στην γεωγραφία υπάρχει ελπίδα για εσάς. Οι σημαίες που είναι από την ίδια ήπειρο έχουν παρόμοια χρώματα, σχέδια και σύμβολα. Για παράδειγμα από τα 55 κράτη της Αφρικής, τα 25 έχουν ένα αστέρι στην σημαία τους και τα 17 έχουν κόκκινο, κίτρινο και πράσινο. Στην Ευρώπη, 17 σημαίες έχουν 3 οριζόντιες γραμμές και 12 έχουν κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα.

Ομοιότητες
Αν και ο αριθμός όλων των κρατών είναι μεγάλος, το 1/3 όλων των σημαιών ανήκει σε ένα από τις 7 βασικές ομάδες που αναγνωρίζονται από τα χρώματα και το σχέδιο. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι λευκές, κόκκινες και μπλε σημαίες των σλαβικών χωρών (Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία), ο σταυρός των σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισλανδία) και το πράσινο, κόκκινο, λευκό και μαύρο των αραβικών χωρών (Κουβέιτ, Υεμένη, Αίγυπτος, Ιράκ, Συρία).

Το πιο δημοφιλές σύμβολο
Το πιο δημοφιλές σύμβολο είναι το αστέρι.

Ο πιο δημοφιλής συνδυασμός χρωμάτων
Το κόκκινο, το λευκό και το μπλε είναι ο πιο συνηθισμένος χρωματικός συνδυασμός σε σημαία.