Ο Μπάλος Κρήτης είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες της Ελλάδας και ολόκληρης της Μεσογείου. Στην πραγματικότητα, η παραλία του Μπάλου είναι μια τροπική λιμνοθάλασσα στην Κρήτη!

Ο Μπάλος βρίσκεται στη Βορειοδυτική Κρήτη, στη βόρεια πλευρά της Χερσονήσου της Γραμβούσας. Η υπέροχη παραλία του Μπάλου δεν είναι εύκολα προσβάσιμη. Ο μόνος εφικτός τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι με καραβάκι από το λιμάνι του Κισσάμου. Κάθε πρωί, το καραβάκι φεύγει από τον Κίσσαμο για τον Μπάλο, και επιστρέφει νωρίς το απόγευμα.

Ένας άλλος τρόπος για να φτάσετε στην παραλία του Μπάλου είναι με όχημα 4×4 ή με κατάλληλη μοτοσυκλέτα, γιατί υπάρχει μόνο ένας χωματόδρομος που οδηγεί στην παραλία. Θα πρέπει να περπατήσετε από το πάρκινγκ έως την παραλία για 15 λεπτά περίπου. Όμως η θέα από το χώρο στάθμευσης προς την παραλία είναι πραγματικά εντυπωσιακή και θα σας ανταμοίψει!

Ο τρίτος τρόπος για να φτάσετε στον Μπάλο είναι για όσους είναι σε καλή φυσική κατάσταση: περπατώντας. Η παραλία βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το χωριό Καλυβιανή. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Μπάλος Κρήτης – μια εκπληκτική, μοναδική στο είδος της παραλία, στην ιδανική τοποθεσία

Ο Μπάλος Κρήτης είναι μια ιδιαίτερη παραλία. Έχει λευκή και ροζ άμμο γεμάτη μικρά κοχύλια – για την ακρίβεια, το ροζ χρώμα της άμμου προέρχεται από τα παλιά κοχύλια που έχουν μεταμορφωθεί από τη δύναμη της θάλασσας. Τα νερά είναι ρηχά, πεντακάθαρα και ζεστά. Καθώς ο Μπάλος είναι λιμνοθάλασσα, το κολύμπι εκεί θα είναι σαν να κολυμπάτε σε μια μεγάλη, πολύ γραφική πισίνα!

Ο Μπάλος βρίσκεται στην τέλεια τοποθεσία: η παραλία βρίσκεται μέσα στον ομώνυμο όρμο. Στην είσοδό του όρμου βρίσκεται το νησί Γραμβούσα. Το μικρό αυτό νησί προστατεύει τον όρμο και την παραλία του Μπάλου από τα καλοκαιρινά μελτέμια. Κατά συνέπεια, η θάλασσα στον Μπάλο είναι ήρεμη, ανεξάρτητα από την κατάσταση της θάλασσας έξω από τον όρμο ή την ένταση των ανέμων. Αν θέλετε να κάνετε το μπάνιο σας σε πιο βαθιά νερά, θα πρέπει να κολυμπήσετε πέρα από τη λίμνη. Τα νερά εκεί είναι επίσης πεντακάθαρα, αλλά και πιο κρύα. Η θάλασσα έξω από τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου είναι γεμάτη ψάρια, ιδανική για κολύμπι με αναπνευστήρα.

Ένα πράγμα που θα πρέπει να ξέρετε πριν φτάσετε εκεί είναι ότι δεν υπάρχουν δέντρα και σκιερά μέρη στην παραλία του Μπάλου. Συνεπώς, θα πρέπει να φροντίσετε για την προστασία σας από την καυτές ακτίνες του μεσημεριανού ήλιου της Κρήτης. Επιπλέον, στην παραλία δεν υπάρχουν ανέσεις όπως ταβέρνες ή ταξιδιωτικά καταλύματα, καθώς η τοποθεσία αποτελεί περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή. Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό καφέ στην παραλία που σερβίρει κρύο νερό, καφέδες και αναψυκτικά. Κάποιοι επισκέπτες μένουν και το βράδυ στην παραλία του Μπάλου, ειδικά το καλοκαίρι.

Πηγή κείμενο: www.kambos-village.gr

Φωτογραφίες © Νικόλαος Ράδης