1. Αγάπη για τον εαυτό

Οι χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν αγάπη στη ζωή τους.  Καταρχήν αγαπάνε τον εαυτό τους με υγιή τρόπο: τον φροντίζουν πνευματικά, συναισθηματικά και σωματικά.  Όταν κάποιος αγαπάει και σέβεται τον εαυτό του μπορεί να αγαπήσει τους άλλους και επίσης να δεχτεί την αγάπη τους.

2. Αγάπη για τους άλλους και από τους άλλους

Οι χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι αγαπάνε τους άλλους ανθρώπους, παρά τα ελαττώματά τους!  Εστιάζουν στα θετικά που έχουν οι γύρω τους και τους εκτιμάνε γι’ αυτά, χωρίς να περιμένουν τον τέλειο φίλο, σύντροφο, παιδί ή συνεργάτη.  Όταν ανοίγει κανείς την καρδιά του και δίνει αγάπη, προσελκύει την αγάπη με διάφορες μορφές στη ζωή του.

3. Ευγνωμοσύνη

Τι πιο απλό από το να κάνει κανείς καλή του συνήθεια να μετράει τα όσα καλά υπάρχουν στη ζωή του;  Τι πιο απλό και ταυτόχρονα πιο δυνατό από το να μπορεί κανείς να αισθανθεί όμορφα για όλα τα όμορφα στη ζωή του;  Η ευγνωμοσύνη βρίσκεται στη βάση της ευτυχίας.   Φυσικά θα υπάρχουν και δυσκολίες και προβλήματα, αλλά αυτά είναι που προσφέρουν εμπειρία και σοφία και τονίζουν τα καλά και τα όμορφα στη ζωή.

4. Συγχώρεση

Οι χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι ξέρουν να συγχωρούν τον εαυτό τους και τους άλλους.  Αυτό δε σημαίνει ότι ξεχνάνε ή ότι γίνονται θύματα των άλλων.  Σημαίνει ότι υιοθετούν στάση ζωής που τους επιτρέπει να αφήσουν πίσω τους τις αρνητικές τους εμπειρίες και να μην αναμασάνε σκέψεις όπως τι κακό τους έκανε κάποιος, τι αρνητικό ρόλο που είχε στη ζωή τους, κλπ.  Οι αισιόδοξοι άνθρωποι συγχωρούν και προχωρούν.

Γιατί όλοι θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι, αλλά μερικές φορές ξεχνάμε το πώς…

5. Ενεργητική Ακρόαση

Η ενεργητική ακρόαση είναι κάτι τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο δυσεύρετο!  Οι χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι ξέρουν να ακούνε πραγματικά.  Δε βιάζονται να πούνε τη γνώμη τους, δεν ετοιμάζουν τα επιχειρήματά τους καθώς μιλάει ο συνομιλητής τους, δε μπαίνουν στη διαδικασία να αποδείξουν ότι οι ίδιοι έχουν δίκαιο και οι άλλοι άδικο.  Οι χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι απλώς ακούνε και δείχνουν στον άλλον ότι προσέχουν τα λεγόμενα του.

6. Μετατροπή της Ζήλειας σε Θετική Ενέργεια

Οι χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι δε ζηλεύουν, με την έννοια ότι δε κάθονται να σκάσουν γιατί ο άλλος έχει περισσότερα ή καλύτερα από τους ίδιους, ούτε παρακαλάνε μέσα τους να χάσει ο άλλος αυτά που έχει για να έρθει στο ίδιο επίπεδο με τον εαυτό τους.  Οι χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι όταν δουν το καλύτερο γύρω τους γίνονται και οι ίδιοι καλύτεροι, χρησιμοποιούν την ενέργειά τους για να βελτιώσουν τη θέση τους, να καλυτερεύσουν την ποιότητα της ζωής και των σχέσεών τους.

7. Χαμόγελο

Οι χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι χαμογελούν συχνά, χωρίς λόγο. Εκπέμπουν θετική ενέργεια, την οποία αισθάνονται οι ίδιοι αλλά και οι άνθρωποι γύρω τους.  Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν ένα θετικό κλίμα όπου βρεθούν και προσελκύουν θετικούς ανθρώπους και ευκαιρίες στη ζωή τους.

8. Θετική Σκέψη

Οι χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι σκέφτονται θετικά, τείνουν να βλέπουν την καλή πλευρά των πραγμάτων και να πιστεύουν ότι τα προβλήματα έχουν λύση.  Οι αισιόδοξοι άνθρωποι δεν αναμηρυκάζουν τα αρνητικά γεγονότα που έχουν συμβεί και δεν αλλάζουν, ούτε φρενάρουν τον εαυτό τους θεωρώντας ότι κάθε δυσκολία είναι αναπόφευκτη και αξεπέραστη.  Πιστεύουν στις δυνάμεις τους και ακόμα και στις δυσκολίες βλέπουν ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση.

9. Ψυχική Αυτάρκεια

Οι χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι βασίζονται στον εαυτό τους και δεν κατηγορούν την οικογένειά τους ή άλλους ανθρώπους για όσα τους δυσκολεύουν.  Αναγνωρίζουν τον ρόλο που έχουν οι άλλοι στη ζωή τους, αλλά δε σπαταλάνε το χρόνο τους και την ενέργειά τους να τους κατηγορούν.  Βασίζονται στον εαυτό τους και επιλέγουν να αντιδράσουν με τρόπο που να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, την ψυχική τους ηρεμία και να προχωρήσουν στο μονοπάτι της ζωής τους αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, χωρίς να κατηγορούν άλλους και χωρίς να τελματώνουν.

10. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον

Οι χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι το παρελθόν τους έχει σημαντικό ρόλο στο πώς έχουν διαμορφωθεί οι ίδιοι, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν ότι οι τωρινές τους επιλογές μπορούν να αλλάξουν το παρόν και το μέλλον τους.  Οι χαρούμενοι και αισιόδοξοι άνθρωποι δεν είναι δέσμιοι του παρελθόντος τους και δεν οχυρώνονται πίσω από αυτό για να μη κάνουν τίποτα στο παρόν τους και να αναλώνονται σε αυτολύπηση.  Το να αναγνωρίζει κανείς το δύσκολο ή τραυματικό παρελθόν του και να μπορεί να το βάλει στην άκρη, κάνοντας υγιείς και αισιόδοξες επιλογές για το παρόν και το μέλλον του είναι ένα σημαντικό κλειδί ευτυχίας και ψυχικής αρμονίας στη ζωή.

Πήγη: , fractalart.gr